Anpakkers

STICHTING PAK AN

In de eerste 2 jaar van ons bestaan zijn meer dan 200 plannen ingediend. BAM! Daarnaast kwam een veelvoud van dit getal binnen aan reacties van organisaties en mensen die willen meehelpen of samenwerken met Pak An. Da’s toch hartstikke mooi, of niet dan? Dat geeft ons vertrouwen dat we een aantal juiste snaren raken.

Maareuh: wat is dat Pak An ook alweer? De stichting is in mei 2016 opgericht door Grolsch en De Feestfabriek. Het doel is om ideeën die bijdragen aan de toekomst van de Achterhoek te ondersteunen. Vooral ideeën van en voor jongeren (leeftijdsgrens 18-80 jaar). Goede ideeën kunnen door iedereen in Nederland worden ingediend, zolang de resultaten maar ten goede komen aan de Achterhoek. Ideeën die gehonoreerd worden krijgen persoonlijke coaching bij de realisatie, inzet van netwerk en publiciteit, en/of een financiële bijdrage. Deze financiële bijdrage mag terugbetaald worden aan de stichting, zodat daarmee weer anderen geholpen kunnen worden.

En wat voor ideeën worden nu zoal ingediend? Hier een overzicht van de door ons gehonoreerde plannen. Dit laat zien hoe divers de plannen van karakter en omvang zijn. Heb jij ook een tof idee? Gewoon indienen. Pak An!!

www.facebook.com/anpakken

www.anpakken.nl

 

Totaaloverzicht gehonoreerde ideeën Stichting Pak An 2016-2017 

Kwartaal 1

Dorpsontbijt Etten

Gezamenlijk ontbijten op het dorpsplein met inwoners, oud inwoners en nieuwe inwoners (incl. vluchtelingen). Goed voor de sociale cohesie en creativiteit in het dorp. Kan als format worden uitgerold naar alle Achterhoekse dorpen.

Bed & Breakfast Lievelde

Een B & B met nadruk op LHBT (lesbisch, homo, bi, transgender). Goed voor emancipatie en integratie, en voor toerisme. Kan als voorbeeld dienen voor andere plaatsen in de Achterhoek.

Bandjes Kieken Achterhoek

Website met uptodate aankondigingen van live optredens van Achterhoekse bands. Goed voor naamsbekendheid van muzikanten en bereik van publiek. Zet de Achterhoek ook muzikaal goed op de kaart.

Distilleerderij Bronckhorst Zelhem

Het stoken van de eerste Achterhoekse whisky. Het is een innovatie en goed voor het imago en toerisme. Hier gaat de Achterhoek van profiteren.

Koo Lego Eibergen

Uit mestoverschot stoffen halen en omzetten naar fysieke bouwmaterialen. Het is een duurzame innovatie, goed voor het imago en toerisme. Hier gaat de Achterhoek van profiteren.

Aandacht Voor Elkaar Neede

Extra aandacht geven aan zieke mensen. Het is goed voor de sociale cohesie en gaat eenzaamheid tegen. Een sympathiek idee dat als format over de Achterhoek kan worden uitgerold.

Groene Energie Achterhoek

Lucht die zich verplaatst in schoorstenen van woningen en bedrijven omzetten naar duurzame energie. Het is een duurzame innovatie en goed voor het imago. Hier gaat de Achterhoek van profiteren.

Koppelkerk Bredevoort

Culturele invulling van een kerk. Goed voor de leefbaarheid in deze stad, mooie herbestemming van religieus erfgoed. Urgent verschijnsel in veel dorpen en deze invulling kan als format dienen voor de hele Achterhoek.

Ibiza Dreams Festival Winterswijk

Dance festival met innovatieve elementen. Festival is groeiend en ambitieus in de toekomstplannen. Meer kunst en cultuur zorgt ook voor een goed vestigingsklimaat in de Achterhoek.

Gerrit Komrij Festival Winterswijk

Festival waarbij de beroemde schrijver Komrij wordt uitgelicht. Goed opgezet geheel in samenwerking met het nationaal bekende Mondriaan Museum. Meer kunst en cultuur zorgt ook voor een goed vestigingsklimaat in de Achterhoek.

Bootcampbos Heidenhoek

Actief bewegen onder deskundige begeleiding in een privé bosperceel. Het is gezond, in de buitenlucht, goed voor de sociale cohesie, biedt werkgelegenheid en herbestemming van natuur. Is een mooi voorbeeld als format voor tal van andere privé bospercelen in het Achterhoekse buitengebied.

Bijenkunst Achterhoek

Op kunstzinnige wijze bloemzaad verspreiden om de Achterhoek nog mooier te maken. Een aanvullende manier van beleving van de natuur, en er zelf aan kunnen bijdragen. Hier wordt de Achterhoek nog mooier van, goed voor waardering eigen omgeving en voor imago en toerisme.

Muziekkoepel Vorden

Culturele invulling van de gerestaureerde muziekkoepel in het dorp. Dit is goed voor de amateurkunstenaars en het publiek, goed voor sociale cohesie. Meer kunst en cultuur zorgt ook voor een goed vestigingsklimaat in de Achterhoek.

 

 

Kwartaal 2

Horeca Zorg Eibergen

Leegstaand pand herbestemmen met horeca voorziening met verstandelijke beperkte mensen. Goed voor leefbaarheid in het dorp, goed voor het meedoen, goed voor sociale cohesie. Mooi voorbeeld dat als format ook in andere plaatsen kan worden gerealiseerd.

Cultural Heritage App Achterhoek

App waarbij mensen zelf a la Wikipedia cultuurhistorische informatie kunnen uploaden.Goed voor ontsluiting historische informatie, goed voor beleving eigen omgeving en voor toerisme. Mooi voorbeeld dat als format in de hele Achterhoek kan worden gerealiseerd.

Achterhoekse Fruitoogst Centrale

Idee waarbij fruit dat bij veel bewoners in het buitengebied niet wordt gebruikt ter consumptie aan te bieden. Het is gezond en duurzaam. Mooi voorbeeld dat als format in de hele Achterhoek kan worden gerealiseerd.

Welkom In Toldiek Bordspel

Spel waarbij het dorp zichzelf voorstelt aan nieuwe bewoners. Goed voor de sociale cohesie en het verenigingsleven. Mooi voorbeeld dat als format in de hele Achterhoek kan worden gerealiseerd.

Ons Huis Doetinchem

Opvang voor jongeren die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen en dakloos dreigen te raken. Urgente kwestie. Goed voor leefbaarheid, goed voor het meedoen, goed voor sociale cohesie. Mooi voorbeeld dat als format in de hele Achterhoek kan worden gerealiseerd.

Achterhoeks Beachfestival Keijenborg

Beach Festival voor het dorp en wijde omgeving. Evenement dat ambitieus is en wil groeien. Meer kunst en cultuur zorgt ook voor een goed vestigingsklimaat in de Achterhoek.

Hey Hier De Provincie Achterhoek

Serie korte video’s gemaakt door jongeren om hun leeftijdgenoten actief te betrekken bij de landelijke politiek. Goed uitgewerkt idee en actieve rol van de jongeren zelf. Goed idee om meer bewustwording te realiseren en dat juist de jongeren de toekomst bouwen.

Oerrund Hard Achterhoek

Het terugfokken van het oorspronkelijke runderras dat in de Achterhoek leefde. Deskundig plan met veel ambitie. Beleving van de natuur wordt verbeterd op duurzame wijze.

Voedselbos Achterhoek

Een bos waar mensen zelf voedsel kunnen verbouwen en plukken. Goed voor de gezondheid, herbestemming natuur, bewustwording eten, goed voor sociale cohesie. Mooi voorbeeld dat als format in de hele Achterhoek kan worden gerealiseerd.

Wenterswick Achterhoek

Idee waarbij door middel van beeldende kunst aandacht wordt gevraagd binnen het basisonderwijs voor de cultuurhistorie van de eigen omgeving. Goede bewustwording van de eigen omgeving, educatief goed. Mooi voorbeeld dat als format in de hele Achterhoek kan worden gerealiseerd.

Behind The Corner Achterhoek

Platform voor de Achterhoekse popcultuur, eigen online magazine, live optredens, educatie non-formeel en formeel kunstonderwijs, en belangenbehartiging richting beleidsmakers en fondsen. Idee dat professioneel is uitgewerkt en kansrijk is. Meer kunst en cultuur zorgt ook voor een goed vestigingsklimaat in de Achterhoek.

Kwartaal 3 

 

Pop Up Culinair Achterhoek
In deze pop up restaurants worden alleen maar lokale producten klaargemaakt en wordt er door Achterhoekers gewerkt in het restaurant. Niet alleen zal er gekookt worden in deze panden (voornamelijk horecapanden), maar zal er ook een soort winkel van deze lokale producten zijn.

Veemarkt Doetinchem 2.0
Het idee is om het gevoel van de veemarkt in Doetinchem weer te doen laten herleven!. Toerisme en educatie gaan hand in hand bij dit concept, waarbij toeristen, inwoners, onderwijs worden betrokken.

Around The Corner
Around the Corner is het eerste hippe, duurzame, sociaal en regionaal geproduceerde life design label, Made in the Achterhoek. Producten worden zelf ontworpen voor ieders thuis en samen met ambachtelijke bedrijven uit de Achterhoek en Twente vormgegeven.

Buutnlanders De Film
In 2017 wil stichting Buutenaf een speelfilm ontwikkelen rondom de karakters uit de Buutnlanders YouTube serie. Waar er in de YouTube serie te weinig ruimte is om een goed verhaal met een duidelijke boodschap te vertellen aan de kijker, is dit in een speelfilm wel mogelijk.

OERkracht Festival Der Ambachten

Het Festival der Ambachten is een initiatief van The Green Circle. The Green  Circle geeft workshops in de natuur op een prachtige locatie op zorgboerderij de Zonnebloem te Winterswijk-Brinkheurne. Het doel van Het Festival der Ambachten is om het handwerk in al zijn aspecten weer op de kaart te zetten.

Aquapark Hilgelo
Zon, strand, water, unieke activiteiten, (live)muziek en een gezellige beachbar met vuurplaats. Het voornemen is met ingang van zomer 2017 de deuren te openen van ‘Aquapark & Beachclub Hilgelo’ op het sfeervolle recreatiegebied ’t Hilgelo! Het idee is om op dit prachtige gebied verschillende, vernieuwende activiteiten aan te bieden.

Vegger – Vegetables At Home
Een geheel nieuw concept van groente- en groenteproductie in eigen beheer, op basis van lokale Achterhoekse samenwerking en het gebruik van hydroponische systemen. De diensten en de producten van Vegger zijn gebaseerd op ecologische principes, duurzaamheid, ethische waarden en samenredzaamheid.

Opgepast! De Film
Opgepast! is een educatieve speelfilm om jongeren op een moderne manier te attenderen op de onbewuste gevaren van het uitgaansleven. Daarbij speelt gedrogeerd worden een grote rol in de film.

Event Voetbalclubs Dinxperlo
Een spectaculair event van SVD. Al jaren verbindend en toegankelijk voor de gehele Dinxperlose bevolking. De fusie-besprekingen tussen SVD en DZSV zouden in sneltreinvaart kunnen komen door tijdig de nodige PR aan dit evenement te geven.

LEO Club Achterhoek
Dit is een club Achterhoekse jongeren van 18 tot 35 jaar die zich belangeloos inzet voor goede doelen in de samenleving.

Mindfulness Kaarten Kinderen
Er is een kaartenset ontwikkeld, voor ouders en kind, en onderwijs en kind, gebaseerd op de principes van mindfulness. Het is bedoeld voor een moment van rust in deze ook voor kinderen vaak al (te) drukke tijden.

Energie Meetsysteem
Een (draadloos) energie meetsysteem voor machines. Hiermee worden vooral MKB bedrijven meer bewust van het energieverbruik van productiemachines, slijtage van onderdelen en de innerlijke werking van de machines, waardoor analyses tbv duurzaamheid gedaan kunnen worden.

Achterhoekse Hackaton
Tijdens deze meerdaagse Hackaton worden hoogopgeleide IT’ers vanuit het hele land uitgedaagd om IT problemen die zich voor doen binnen Achterhoekse bedrijven op te lossen. Daarnaast kan men deelnemen aan sportieve activiteiten en wordt ’s avonds een feest gegeven, om zo niet alleen bezig te zijn met hoofdbrekers.

Boek Parels Van De Achterhoek
Een prachtig vormgegeven boek met pakweg 20 portretten van geboren Achterhoekers die nationaal en/of internationaal het ultieme hebben bereikt in hun vakgebied. Of het nu kunst, cultuur, sport, literatuur, muziek, economie of wetenschap is. Gecombineerd met een Achterhoek Collegetour, interviews voor publiek, en een foto expositie van de geportretteerden. Verscheen op 10 december 2017.

 

Kwartaal 4

Thuis in de buurt

De Lionsclub Bronckhorst organiseerde op zondag 7 mei 2017 “Thuis in de Buurt”. Een multiculturele markt voor, door én met de inwoners van de gemeente Bronckhorst. Autochtone inwoners en  allochtone inwoners. Inclusief de  kersverse inwoners die recent een verblijfsstatus verkregen.

Oerdorp Geesteren

O.E.R. staat voor Oorspronkelijk Eerlijk en Regionaal.

De stichting bestaat uit zes plattelandsbedrijven en molen De Ster uit Geesteren die activiteiten ontwikkelen voor Geesteren. Het is een platform voor nieuwe initiatieven in het dorp, waarbij de stichting zich voornamelijk richt op haar kernpijlers: Ondernemerschap, Toerisme, Innovatie en Duurzaamheid. Het doel van de stichting is om de leefbaarheid in ons dorp (en daar omheen) te verbeteren en meer toeristen naar ons dorp te laten komen.

In dit project komt o.a. het “opfleuren” van de rotonde bij De Melktap als visitekaartje en uithangbord voor het dorp. informatievoorzieningen in het dorp, welkomstborden, het opzetten van wandel- en fietsroutes en informatieborden.

Hillbilly Hottub Experience

Een jong bedrijf dat hottubs bouwt van gebruikt materiaal, zoals o.a. ibc’s, pallethout en gebruikte drums. Daardoor kunnen de prijzen laag blijven en zijn duurzaam, groen en voor ieders portemonnee. Het doel is om via verhuur en verkoop lekker relaxen voor iedereen betaalbaar te maken! Ook worden de festivals bestormd.

Liefdespad Ruurlo

Het Liefdespad is een belevingsroute die in het teken staat van de Liefde. Het verbindt o.a. Station Ruurlo, Museum More, De Doolhof, Klimbos Achterhoek, De Heikamp en de Baakse Beek. De route wordt ingericht met Loveseats die uiting geven aan de liefde voor de plek en/of de stakeholder.

Keet!

Serie documentaires op Omroep Gelderland over het leven van plattelandsjongeren in de Achterhoek.

 

 

 

Kwartaal 5

Boek/expositie Landgoed Enghuizen

Een boek over de opmerkelijke geschiedenis van Landgoed Enghuizen en de baronnen Van Heeckeren die het gezicht van Hummelo bepaalden. Geïllustreerd met beelden die ook de basis vormen van een expositie.

Harreveld Uit!

Harreveld Uit! is een initiatief van Dorpsbelangen Harreveld in samenwerking met bureau Mazzel en diverse vrijwilligers. Het doel van Harreveld Uit! is om het dorp Harreveld te presenteren aan een groter publiek tijdens een evenement in september met veel kunst en theater.

Expositie Borchuus – Varsseveld

Expositie van Elise van Staveren uit Varsseveld. De expositie van deze studente aan de Hogeschool voor Kunsten is inmiddels georganiseerd en geopend door Bennie Jolink.

Bouw speeltoren Groenlo

Scouting Groenlo heeft het initiatief genomen om voor de jeugdleden, maar ook de Achterhoekse jeugd een speeltoren te bouwen. Doel van de speeltoren is om de jeugd naar buiten te brengen, te laten bewegen, samenwerken en op een leuke, uitdagende wijze haar eigen grenzen te laten verleggen.

Achterhoek Vinyl

Het starten van een Achterhoeks platenlabel waarbij nieuwe bands een plaats krijgen en materiaal van oude bands opnieuw worden uitgebracht in limited editions.

DjazzVibes Festival Doetinchem

DjazzVibes is een meerdaags festival in juni in Doetinchem, ter verbinding van jong en oud en verschillende muziekstijlen. Had in 2017 de eerste editie, Pak An gaat ondersteunen om het festival nog beter ‘op de kaart’ te zetten.

Taalstaaltjes

Taalstaaltjes is een festival voor basisschoolkinderen waar lezen en schrijven in al zijn facetten centraal staat. De eerste editie vond plaats in juni 2017; Pak An gaat ondersteunen om verbeteringen door te voeren.

Speelveld / Stugge Veer Cross Wichmond

In september 2016 vond de eerste Stugge Veer Cross in Wichmond plaats, een evenement vooral voor de lokale inwoners. Pak An helpt mee een nog beter en gezelliger evenement te organiseren, zodat er de kosten van een nieuw speelveld van betaald kunnen worden.

D.A.T. Smek!

De verbinding bij Achterhoekse en Twentse speciaalbieren en andere regionale dranken tussen brouwers/groothandel en afnemers als café’s, supermarkten en slijterijen. Met proeverijen, deelname aan evenementen etc.

Dorpsbrunch Loil

Een dorpsbrunch in Loil op 10 september voor inwoners en leden, medewerkers en vrijwilligers van verenigingen en organisaties. De bedoeling is hier een jaarlijkse bijeenkomst van te maken.

Jong en belegen in Montferland

Een project waarbij kinderen en senioren elkaar ontmoeten d.m.v. circus. Door het contact komen beide groepen in beweging. Centraal staan ontmoeting, spelplezier en presentatie.

Kwartaal 6

  • Blend – Mariël Kampshoff, Doetinchem

Een plek waar creativiteit en ondernemerschap samenkomen. Naoberschap met een stadse frats.

  • Achterhoeks hout vermarkten (plank aan de wand) – Guus Ebenau, Almen.

Hout uit de Achterhoek gebruiken om producten als wandplanken van te maken en te verkopen.

  • Royaal Spelen – Bart van den Broek en Sabine Haverkamp, Aalten

Aanbieden van speelgoed voor technisch/educatieve activiteiten en naschoolse activiteiten om jongeren en techniek/wetenschap met elkaar te verbinden.

  • Groene Week – Rob Nijkamp, Barchem

Basisscholen uitdagen om jaarlijks een ‘groene week’ te besteden aan duurzaamheid, milieu en natuur.

  • Starttober – Karin Overbeek, Hummelo

Jongeren lerend ondernemend te denken door ze op scholen mini-ondernemingen te laten starten.

  • Mismatch verkleinen woningvraag en –aanbod – Roy Wiendels, Didam

Ondernemers en/of investeerders gedateerde/minder goed onderhouden woningen te kopen, te renoveren en te restylen en daarna met winst te verkopen.

  • De Mobiele Boer – Els Hegger en Stefan Hanstede, Zwiep

Idee om bij stukken grond waar niets mee gebeurt landbouw en natuur te verweven door rijke biotopen te creëren en uiteindelijk een totaal voedselpakket aan te kunnen bieden.

  • Present Bronckhorst – Nelly de Vries, Halle

Het op projectmatige basis koppelen van groepjes vrijwilligers aan mensen die zich in een kwetsbare situatie bevinden, mensen in armoede, zonder netwerk en/of slechte gezondheid voor praktische of sociale hulp.

  • The Wild East – Robin Steentjes, Enter

Een boek over een Roadtrip door de Achterhoek, een fietstocht waarbij de historie van de streek op ludieke wijze wordt beschreven.

Kwartaal 7

Komt voor de bakker – Doetinchem
Realiseren van groei van de Stichting Komt voor de Bakker door verhuizing naar een groter pand en hier meer verbinding en samenwerking opzoeken met ondernemend Doetinchem. Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt door psychische problematiek helpen in herstel en groei door dagbesteding i.c.m. psychische zorg te bieden en tegelijk (écht actief) maatschappelijk betrokken ondernemen te stimuleren. Dit doen we momenteel (al 5 jaar) door middel van dagbestedingsplekken bij bakwinkel Gaabs, maar er is meer vraag (naar dagbesteding) dan mogelijkheden om de plekken inclusief de juiste zorg te kunnen bieden.

Survivalrun Beltrum

Het sportieve evenement Survivalrun Beltrum nog aantrekkelijker maken door langs het 21 km lange parkoers allerlei Achterhoekse bands /muzikanten/zangers/dichters etc te laten optreden die een Achterhoeks geluid voort brengen. Door dit “Elfstedentocht” sfeertje wordt het nog gemeudelukker en geven we de 1200 deelnemers en duizenden bezoekers uit heel Nederland nog meer een goed Achterhoeks gevoel mee naar huis.

Meer AED’s in Winterswijk

Stichting Hart4Winterswijk is in november 2016 begonnen met het verbeteren van de AED dichtheid in Winterswijk. Door het verbeteren van het aantal AED’s die 24/7 beschikbaar zijn kan bij hartfalen adequaat en snel worden ingegrepen door burgerhulpverleners. Uitbreiding van het aantal naar circa 35 stuks.

Kunststofschaatsbaan Etten

De vrijwilligers van Stichting Dorpsplein Etten hebben het idee opgevat om tussen tijdens de kerstvakantie een kunststofschaatsbaan op het dorpsplein te plaatsen. Het plein wordt in kerstsfeer aangekleed met kerstkraampjes, kerstbomen, verlichting etc. Ook wordt gedacht aan een muzikale invulling en/of een glazen huis constructie.

De Bajesbrouwerij – Zutphen

Het starten van een brouwerij en niet zomaar eentje! Ons bier wordt namelijk gebrouwen door gedetineerden in een Achterhoekse penitentiaire inrichting (PI Ooyerhoek, Zutphen). Zij leren daarmee een vak en kunnen diploma’s behalen voor een betere toekomst.

Fabulous Fifteen – Beltrum

Een festivalwaardige show neerzetten die het publiek muzikaal én visueel compleet omver blaast; dat is het doel van Fif-teen. De afgelopen jaren is de groep gegroeid, zowel op muzikaal gebied als wat het imago betreft, maar ze willen verder groeien. Met vier bandleden en vijftien zangeressen heeft Fif-teen de ambitie om op festivals in de regio te spelen.

BS22 – Groenlo

BS22 is een werkplaats voor het waarmaken van ideeën. Wij ondersteunen mensen die ideeën hebben om Groenlo en omgeving mooier, leuker en beter te maken. Met bewoners (kennismakelaars) vormen we een brug tussen initiatiefnemers en bedrijven, verenigingen, stichtingen en organisaties. We ondersteunen zoveel als nodig: van cheerleader tot projectleider.

De Slimste Weg – Geesteren Gld

De Nettelhorsterweg, de provinciale verbindingsweg tussen Lochem en Borculo, omvormen tot een proeflab voor leefbaar verkeer. Meer verkeer en toch minder lawaai, fijnstof en ongelukken. De slimste weg is stil en schoon, veilig, mooi en vol energie! Het kan. We halen alle beschikbare innovaties naar de Achterhoek. Het is een initiatief van boeren, burgers en buitenlui. En dat is nog nergens in ons land eerder vertoont.

Station Vorden

Koop en herontwikkeling van het erfgoed station Vorden, activiteiten (virtueel) kastelenmuseum, bierbrouwerij, plek voor oude ambachten (natweervoorziening) en overige te ontplooien activiteiten.
Het station –de poort van Vorden- staat al jaren leeg en kan met hulp van de Stichting 4 xV weer opengesteld worden voor de inwoners van Vorden, de Achterhoek en daarbuiten.

Mooi Baak

Met een inspiratiesessie de onderlinge binding in Baak versterken.

Jonge Kunstenaars in Doetinchem

Een podium bieden aan pas afgestudeerde studenten van ArtEZ Arnhem, Zwolle en de Dutch Design Week in Eindhoven. Een groot publiek in Doetinchem en omgeving kennis laten maken met interessante kunstwerken en designproducten van pas afgestudeerde studenten in specifieke richtingen in kunst en design op HBO en WO niveau.

Mantelzorgcarrousel Klaver Vier

Carrousels zijn netwerkjes van duo’s van mantelzorgers en degenen voor wie ze zorgen. Jong en oud, alle soorten. Elke carrousel telt 8 mantelzorgers, 8 zorgontvangers en enkele vrijwilligers als ‘kers op de taart’. Vrijwilligers leveren namelijk net dat beetje extra dat de taak van mantelzorgers even verlicht. Doel is het regelmatig onderling uitwisselen van leuke dingen doen.

Nieuw Werk – Winterswijk

Doel: maatschappelijk verantwoord ondernemen: bedrijven er bewust van maken dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, ook mensen zijn met mogelijkheden, die in staat zijn om hoog kwalitatief werk te leveren. Daarnaast kunnen goede doelen hier hun voordeel mee doen, een heel leger van uiterst gemotiveerde mensen, die het nodige voorbereidende werk tegen minimale kosten gaan uitvoeren.

 

 

 

Kwartaal 8

De Gaanderbode 

Een eigen dorpskrant voor Gaanderen: De Gaanderbode. De Gaanderbode is een huis aan huiskrant die elke 5 à 6 weken in alle Gaanderense brievenbussen valt en de dorpssamenleving verbindt en versterkt.

Art of de box 

Een bezorgservice voor kunst, hoe tof is dat?  Woon je in de omgeving van de Achterhoek, dan sta ik binnen een paar dagen persoonlijk aan de deur met jouw pizzadoos vol kunst. Woon je verder weg? Geen probleem. Dan komt je box met de post.” Ik wil van mijn webshop www.artofdebox.nl een platform maken voor kunstenaars (met wortels) uit de achterhoek. Naast online wil ik een aantal keer per jaar een offline-expo organiseren.  De kunst die te koop is, is grotendeels betaalbare kunst. Want de drempel om kunst te kopen en om er van te genieten wil ik klein houden.  Ik wil mezelf en ‘jonge’ kunstenaars uit de Achterhoek een podium bieden en kwaliteit van de Achterhoek aan een groot publiek laten zien.

Ode aan het vee

“Ode aan het Vee”  wordt een informatief boek met sprekende foto’s over de 5 belangrijkste boerderijdieren van de Achterhoek; de koe, de kip, het varken, de geit en het schaap. Een boek waar je naar wilt blijven kijken. Vergezeld van “weetjes” over en odes aan de dieren die niet in de standaard boeken beschreven staan. Daarnaast gaat een enthousiaste dierenarts via vlogs aanvullende informatie geven over de dieren die in het boek beschreven staan en worden lesbrieven ontwikkeld die naast het boek op scholen gebruikt kunnen worden.

Praot Appraot

Heb je een vraag? vraag het aan ‘Bram de Buurtbox’, het PraatAPParaat van De Achterhoek: oftwel: het proatapproat, want ja, ook Achterhoeks dialect is mogelijk. Stel je vraag aan de praatbox: om je sociale of praktische hulpvraag te stellen aan vrijwilligers in jouw omgeving.
De hulpvrager heeft een PraatBox op tafel staan en kan een praktische of sociale vraag stellen. Deze vraag wordt via een app verstuurd naar een groepsapp (in gesproken en geschreven tekst). De groepsapp bestaat uit vrijwilligers (buurt, familie e.a.). Zij kunnen reageren en de vraag telefonisch beantwoorden aan de hulpvrager.

 

VOLG ONS OP FACEBOOK