Achterhoeks Mandaat

‘Wij vertellen een nieuw verhaal’
Yannick Doring is één van de initiatiefnemers van Achterhoeks Mandaat. Hij zet zich in voor een nieuw en fris geluid namens de Achterhoek; nu en in de toekomst. “Het beeld van de Achterhoek moet hetzelfde blijven, maar het idee óver de Achterhoek mag een stuk frisser.”

 • Wat is je favoriete bezigheid?
  Dat is samenzijn met mensen die ik liefheb: mijn vrienden en familie. De kersttijd komt er weer aan en dat vind ik heerlijk; even alle zorgen aan kant en er samen iets moois van maken. Ik ben echt een familie- en vriendenmens.
 • Wie zijn je helden?
  Vroeger waren dat voetballers. Maar nu zijn het mijn ouders, zonder enige twijfel! Vorig jaar is mijn moeder helaas overleden. Ik heb met ongelofelijk veel bewondering gekeken naar hoe mijn ouders, mijn broer, mijn tante en ik het samen met de mensen die dichtbij ons staan, het hebben beleefd en meegemaakt. Het heeft de band , die al sterk was, nog sterker gemaakt. Een familiair gevoel waarvan ik hoop dat dit nooit meer verdwijnt.
 • Waar zou je willen wonen?
  Het liefst op een klein boerderijtje ergens in de Achterhoek, net buiten de drukte van een dorp of stad. En dan uitkijken over de landerijen met wat kippen die om me heen scharrelen. Ik woon nu in Nijmegen en ik houd van die stad. Maar ik houd óók van de Achterhoek. Ik ben opgegroeid in Gendringen. Als ik opstond in mijn ouderhuis keek ik uit het raam vrij weg over buurtschap Wieken en zag de eenden zwemmen. Wij waren de allereerste kinderen in de buurt, de overige bewoners bestonden toen nog uit ouderen. En deze, overigens lieve mensen, moesten wel even wennen in het begin.
 • Waar heb je een hekel aan?
  Oneerlijkheid en onrecht. Ik zie het steeds vaker om me heen moet ik bekennen. Alles om ons heen gaat sneller en veel gebeurt online. Het ware gezicht van mensen blijft daarom vaker verborgen of is misschien eenvoudig te verbergen. Soms voelt het alsof de tijd door mijn vingers glipt, en ik hoor dat ook van anderen om mij heen.
 • Waar ben je trots op?
  Op de mensen om mij heen. En ook op mezelf. Ik heb door de jaren heen de juiste mensen om mij heen verzameld. Daar ben ik trots op. Het groepje werd steeds kleiner en selecter, nu heb ik een bijzondere club personen waarop ik kan leunen.
 • Wat wens je de Achterhoek toe?
  Een nieuw en fris geluid van het Achterhoeks Mandaat! De Achterhoek mag in grote lijnen blijven zoals die is, maar de nieuwe generatie (zowel de GenX-kids als de nieuwe Nederlanders) moet zich ook Achterhoeks kunnen voelen. Begrijp me niet verkeerd: met de Achterhoek is niets mis. Mandaat betekent handelen in naam van anderen. Dat idee kwam toen Daan en ik de Achterhoek verlieten voor Amsterdam en Nijmegen. Waar kom je vandaan, vroeg men dan vaak? Ik hoorde mensen antwoorden met: ‘ik woon in deze of deze plaats’ en niet ‘ik kom uit – bijvoorbeeld – Gendringen’. Wij riepen áltijd: ‘ik kom uit de Achterhoek!’ Achter de schermen zijn we druk bezig met het in beeld brengen van uiteenlopende Achterhoekers. We vertellen een nieuw verhaal en zijn heel druk. Ons project is gelanceerd op 3 december, de trein is vertrokken en rijdt op volle snelheid!
 • Hoe zie jij de Achterhoek over 30 jaar?
  Ik hoop dat de Achterhoek dan niet volgebouwd is, en nog steeds even charmant is. Gecombineerd met een vleugje nieuwe frisheid en nieuwe mensen: ik hoop dat de mensen van buitenaf zich er welkom voelen. Het beeld van de Achterhoek moet hetzelfde blijven, de ruimte en de boerderijen, maar het idee over de Achterhoek is naar mijn idee over 30 jaar een stuk frisser.
 • Wat is je motto?
  Iedere dag is mooi!Het Achterhoeks Mandaat wil jonge Achterhoekers iets geven om trots op te zijn. Verhalen waarin ze zich herkennen en waar ze onderdeel van uitmaken. Het is tijd voor een fris geluid. En dat frisse geluid maken en dragen we samen, op onze schouders, in de vorm van een hoodie. Kijk op: https://achterhoeksmandaat.nl/. Stichting Pak An steunde Achterhoeks Mandaat met coaching, netwerk, promotie en geld.
Deze serie wordt mede mogelijk gemaakt door Leader Achterhoek.

Bekijk wat andere Anpakkers doen voor de Achterhoek

Onze trotse partners:
Hej ’t al eheurd?
Het barst van de nieuwe ideeën in en voor de Achterhoek. Pak An helpt deze ideeën vooruit. Hoe en wat precies? Kom erachter en meld je aan voor onze maandelijkse mail. Kijk meteen in je mailbox, want na aanmelding ontvang je 9 simpele en concrete ondernemerstips.

Meld je aan!
Het barst van de nieuwe ideeën in en voor de Achterhoek. Pak An helpt deze ideeën vooruit. Hoe en wat precies? Kom erachter en meld je aan voor onze maandelijkse mail. Kijk meteen in je mailbox, want na aanmelding ontvang je 9 simpele en concrete ondernemerstips.