Barnstacle

‘Achterhoekers kunnen als geen ander pokkelen’

Thom van Cappellen bouwde een schuur om tot survivalrun- en trainingslocatie en doopte zijn ultieme jongensdroom tot Barnstacle. Thom verdeelt zijn tijd tussen trainen, trainingen geven en werken als gymleraar. Stichting Pak An ondersteunde Barnstacle met promotie en geld.

Waarom houd jij van de Achterhoek?
Ik vind de Achterhoek prachtig: de natuur en de nuchterheid van de mensen spreekt mij aan. De combinatie van veel buitenruimte en de aanpakkersmentaliteit brengt goede survivalers voort; voor survival moet je kunnen pokkelen (afzien, red.) en dat kunnen Achterhoekers als geen ander. Wij zijn niet bang voor vermoeidheid, water of modder.

Hoe ziet een perfecte dag er uit voor jou?
In de ochtend in m’n eentje trainen. Daarna een training geven met een groep. Na de training samen koffie drinken en elkaar leren kennen. Dan met een voldaan gevoel naar huis. Het hoeft van mij allemaal niet groots of spectaculair, ik geef de voorkeur aan gemoedelijk.

Welke verleiding kun jij niet weerstaan?
Soms moet ik mezelf temperen in het trainen. Ik laat mezelf eerder verleiden te ver te gaan met blessures als risico, dan luieren op de bank en chips eten.

Wat is je grootste prestatie?
Het NK Survival winnen in 2018. En twee jaar op rij het Nationaal survivalklassement (seizoen 18-19 en 19-20) winnen. Survival is een overwegend Nederlandse sport, en dan vooral Achterhoekers en Friezen. Dat geeft te denken; ik denk dat we dezelfde mentaliteit kennen. De sfeer van de survivalsport past bij mij, het is zo gemoedelijk. Ik heb ook gevoetbald maar de mannetjescultuur stond me toch wat tegen. Survival doe je solo dus waarom zou je er een spektakel van maken?

Wat is je ambitie?
Ik wil mij steeds meer gaan focussen op mijn eigen trainingslocatie. En ik wil graag nog eens de survivalrun Beltrum winnen. Het is de bakermat van de survivalrun.

Wat is je meest typerende eigenschap?
Ik ben sociaal en sportief. Door survival heb ik er vrienden bij gekregen, dat vind ik geweldig.

Wie zou je wel een dag willen zijn?
Mijn moeder, haha! Wij komen uit een gezin met vijf kinderen, waarvan vier jongens. Ik wil weleens een dagje in haar schoenen staan. Als we allemaal thuis zijn lijkt het alsof niemand ouder is dan tien jaar.

Wie is je held?
Herbert Luimes, voormalig voorzitter van Survival Dinxperlo. Zijn persoonlijkheid en stijl van ondernemen bewonder ik. Hij werkt vanuit passie, een mooi figuur.

Waar denk je aan tijdens het afzien?
Ik denk dan aan de hottub die op me wacht na de finish. Hottubs zie je vaak bij survivalwedstrijden. Het is heerlijk om in het warme water bij te komen. Of ik denk aan het podium, als ik kans maak op de winst.

Wat is je dierbaarste bezit?
Mijn familie, plek waar ik woon en waar ik ben opgegroeid. Ik weet dat de gewone dingen niet vanzelfsprekend zijn.

Tekst: Ilja Vaags (Alles komt goed bv, organisatie Zwarte Cross en Manana Manana)
Foto’s: Martine Siemens Fotografie

Bekijk wat andere Anpakkers doen voor de Achterhoek

Onze trotse partners:
Hej ’t al eheurd?
Het barst van de nieuwe ideeën in en voor de Achterhoek. Pak An helpt deze ideeën vooruit. Hoe en wat precies? Kom erachter en meld je aan voor onze maandelijkse mail. Kijk meteen in je mailbox, want na aanmelding ontvang je 9 simpele en concrete ondernemerstips.

Meld je aan!
Het barst van de nieuwe ideeën in en voor de Achterhoek. Pak An helpt deze ideeën vooruit. Hoe en wat precies? Kom erachter en meld je aan voor onze maandelijkse mail. Kijk meteen in je mailbox, want na aanmelding ontvang je 9 simpele en concrete ondernemerstips.