De Heks van Almen

โ€˜๐•๐จ๐ฅ๐ ๐ณ๐š๐š๐ฆ๐ก๐ž๐ข๐ ๐ณ๐ข๐ญ ๐ง๐ข๐ž๐ญ ๐ข๐ง ๐๐ž ๐š๐š๐ซ๐ ๐ฏ๐š๐ง ๐๐ž ๐ฆ๐ž๐ง๐ฌโ€™
๐˜๐˜ฏ 1472 ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฅ ๐˜ฐ๐˜ฑ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฌ๐˜ฑ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ˆ๐˜ญ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ฌ๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฃ๐˜ณ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜•๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ญ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ ๐˜ฑ๐˜ญ๐˜ข๐˜ข๐˜ต๐˜ด: ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ท๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ถ๐˜ธ ๐˜ˆ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜บ๐˜ฅ๐˜ข ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ณ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜จ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ถ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ถ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ณ๐˜ถ๐˜ฌ๐˜ฌ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ. ๐˜–๐˜ฑ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต๐˜ป๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ง๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฌ๐˜ฑ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ด๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ต ๐˜›๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ข๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด ๐˜ˆ๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฉ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฌ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ด๐˜ต๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ญ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜‹๐˜ฆ ๐˜๐˜ฆ๐˜ฌ๐˜ด ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ˆ๐˜ญ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏย ๐˜ฐ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ป๐˜ฆ ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ด๐˜ต๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฃ๐˜ข๐˜ณ๐˜ฆ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ถ๐˜ณ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ด. ๐˜๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฌ๐˜ฆ ๐˜๐˜ถ๐˜ถ๐˜ณ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฌ (24) ๐˜ช๐˜ด ๐˜ถ๐˜ช๐˜ต๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฅ ๐˜ฑ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฅ๐˜ถ๐˜ค๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ต ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ด ๐˜ด๐˜ถ๐˜ค๐˜ค๐˜ฆ๐˜ด ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฑ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ญ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ต๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ข๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฑ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฅ๐˜ถ๐˜ค๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ. ๐˜–๐˜ฑ ๐˜ฎ๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ต ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ด๐˜ฑ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ป๐˜ช๐˜ต ๐˜ป๐˜ฆ ๐˜ฎ๐˜ช๐˜ฅ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ต๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฌ๐˜ด ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ด๐˜ต๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ญ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ.

๐—ช๐—ฎ๐˜ ๐—ถ๐˜€ ๐—ท๐—ฒ ๐—ต๐˜‚๐—ถ๐—ฑ๐—ถ๐—ด๐—ฒ ๐—ด๐—ฒ๐—บ๐—ผ๐—ฒ๐—ฑ๐˜€๐˜๐—ผ๐—ฒ๐˜€๐˜๐—ฎ๐—ป๐—ฑ?
“Het is 10 uur, ik ben pas net wakker maar ik ben toch al vol aan. Vanavond (op 18 juni, red.) starten we met de eerste van deze reeks voorstellingen. Vorig jaar speelden we al twaalf keer en het succes voelen we nog steeds. Er staan ons nog 24 shows te wachten.”

๐—ช๐—ฎ๐˜ ๐—ถ๐˜€ ๐—ท๐—ผ๐˜‚๐˜„ ๐—ถ๐—ฑ๐—ฒ๐—ฒ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ด๐—ฒ๐—น๐˜‚๐—ธ?
“Dat ik mag doen wat ik leuk vind en dat ik daar anderen mee kan inspireren of blij maken. De Heks van Almen is een verhaal dat moet worden verteld en het publiek voelt dat. Dat ik dรกt mag doen, dat maakt mij gelukkig. Om zoโ€™n onderbelicht stuk geschiedenis, uit mijn eigen woonplaats nota bene, aandacht te geven voelt erg goed.”

๐—ช๐—ฎ๐˜ ๐—ถ๐˜€ ๐—ท๐—ผ๐˜‚๐˜„ ๐—ถ๐—ฑ๐—ฒ๐—ฒ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ฒ๐—น๐—น๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ?
“Onderdrukking op wat voor manier dan ook. Een gevolg van de heksenverbrandingen is dat het vrouwenpact verloren ging: gemartelde vrouwen die van hekserij werden verdacht noemden namen van andere vrouwen. Hetgeen logischerwijs onder vrouwen voor enorme argwaan zorgde. Met als resultaat dat de vrouw dan maar lief, mooi en volgzaam werd om veilig te zijn. De man, op zijn beurt, hoorde fysiek sterk te zijn en niet gehinderd te worden door emoties. Deze verdeling vloeide eeuwen door. โ€˜Je hebt verloren van een meisjeโ€™ roepen jongens nog steeds. Maar toch groeien we nu op in een tijd waarin de man/vrouw rolverdeling รฉindelijk op de schop gaat.”

๐—”๐—ฎ๐—ป ๐˜„๐—ฒ๐—น๐—ธ๐—ฒ ๐—ธ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎ๐—ธ๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐˜€ ๐˜‚๐—ถ๐˜ ๐—ฑ๐—ฒ ๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—น๐—ฑ๐—ด๐—ฒ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ถ๐—ฒ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป๐—ถ๐˜€ ๐—ต๐—ฒ๐—ฏ ๐—ท๐—ฒ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ด๐—ฟ๐—ผ๐—ผ๐˜๐˜€๐˜๐—ฒ ๐—ต๐—ฒ๐—ธ๐—ฒ๐—น?
“De mannen die hoofdpersoon Aleyda hebben opgepakt, gemarteld en aan de schandpaal hebben gebonden wellicht. Maar ik ken die mannen natuurlijk niet, en werden zij niet gedwongen tot hun daden? Of wisten ze niet beter? Het is wenselijk voor machthebbers van allen tijde dat mensen volgzaam zijn, maar dat zit niet in de aard van de mens.”

๐—”๐—น๐˜€ ๐—ท๐—ฒ ๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐˜ ๐—ท๐—ฒ๐˜‡๐—ฒ๐—น๐—ณ ๐—บ๐—ฎ๐—ด ๐—ธ๐—ถ๐—ฒ๐˜‡๐—ฒ๐—ป, ๐˜„๐—ถ๐—ฒ ๐˜‡๐—ผ๐˜‚ ๐—ท๐—ฒ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ฑ๐—ฎ๐—ด๐—ท๐—ฒ ๐˜„๐—ถ๐—น๐—น๐—ฒ๐—ป ๐˜‡๐—ถ๐—ท๐—ป?
Een vrouw uit Almen in de middeleeuwen.”

๐—ช๐—ถ๐—ฒ ๐—ฏ๐—ฒ๐˜„๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ท๐—ฒ?
“Mijn moeder, ze is een geweldig voorbeeld geweest. En Manja Bedner (actrice en schrijfster) en Julia Bedner (actrice), in het echt en in de voorstelling zijn het moeder en dochter.”

๐—ช๐—ฒ๐—น๐—ธ ๐˜๐—ฎ๐—น๐—ฒ๐—ป๐˜ ๐—ต๐—ฎ๐—ฑ ๐—ท๐—ฒ ๐—ด๐—ฟ๐—ฎ๐—ฎ๐—ด ๐˜„๐—ถ๐—น๐—น๐—ฒ๐—ป ๐—ต๐—ฒ๐—ฏ๐—ฏ๐—ฒ๐—ป?
Ik zie het als uitdaging in het leven dat je tevreden bent met wat je hebt en dat je doelbewust toewerkt naar hetgeen je wil. Dat vergt een boel toewijding en gedrevenheid. Dat heb ik al wel, maar het is iets dat ik heel graag wil vasthouden.”

๐—ช๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ ๐˜‡๐—ผ๐˜‚ ๐—ท๐—ฒ ๐˜„๐—ฒ๐—น ๐˜„๐—ถ๐—น๐—น๐—ฒ๐—ป ๐˜„๐—ผ๐—ป๐—ฒ๐—ป?
“Ik ben niet gebonden aan een plek. Maar Almen, waar ik geboren en getogen ben, is een mooi en bijzonder dorp. Dat was het al in de Middeleeuwen en nu nog steeds. Honderd jaar na de verbranding van Aleyda zou er opnieuw een veroordeelde heks worden verbrand. Maar daartegen hebben de inwoners zich destijds verzet. De Almenaren bepalen nog steeds samen hoe het er in het dorp aan toe gaat: men regelt veel zelf, er wordt heel veel georganiseerd en iedereen hoort erbij.”

โ€˜๐˜‹๐˜ฆ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ฌ๐˜ด ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ˆ๐˜ญ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏโ€™ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ง๐˜ต ๐˜ข๐˜ง๐˜จ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฐ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ป๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฑ๐˜ญ๐˜ข๐˜ข๐˜ต๐˜ด๐˜จ๐˜ฆ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ฑ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฌ๐˜ฑ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ˆ๐˜ญ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏ. ๐˜—๐˜ข๐˜ฌ ๐˜ˆ๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด๐˜ต๐˜ฆ๐˜ถ๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ต๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ข๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ด๐˜ต๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ญ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ง๐˜ช๐˜ฏ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ค๐˜ช๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ฑ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ฅ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฑ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜ฐ๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ.

Tekst Ilja Vaags (Alles komt goed BV, organisatie Zwarte Cross en Manana Manana)
Fotoโ€™sย Martine Siemens Fotografie

Bekijk wat andere Anpakkers doen voor de Achterhoek

Onze trotse partners:
Hej โ€™t al eheurd?
Het barst van de nieuwe ideeรซn in en voor de Achterhoek. Pak An helpt deze ideeรซn vooruit. Hoe en wat precies? Kom erachter en meld je aan voor onze maandelijkse mail. Kijk meteen in je mailbox, want na aanmelding ontvang je 9 simpele en concrete ondernemerstips.

Meld je aan!
Het barst van de nieuwe ideeรซn in en voor de Achterhoek. Pak An helpt deze ideeรซn vooruit. Hoe en wat precies? Kom erachter en meld je aan voor onze maandelijkse mail. Kijk meteen in je mailbox, want na aanmelding ontvang je 9 simpele en concrete ondernemerstips.