De Patrijs

‘Zo kan het niet langer en gelukkig hoeft dat ook niet’

Zeggen het anders moet is één, laten zien hoe dan wel is een tweede. Joanne Malotaux’s doet het beide. Burgerboerderij de Patrijs is een droom die op het punt staat uit te komen; een werelds plan maar op lokale schaal.

  • Wat zijn je dagdromen?

Op dit moment denk ik over alles dat ik nog moet doen: alles dat komt kijken bij de overname van de boerderij en de afzet van onze producten. Ik heb weinig tijd over om te mijmeren. Wel kijk ik enorm uit naar onze verhuizing naar de boerderij. Nu ben ik telkens aan het pendelen van A naar B; ik ben klaar om te landen.

  • Wat is je grootste angst?

Met de lage prijs die we nu betalen voor ons voedsel brengen we offers. Want alles dat goedkoop wordt verkocht heeft ergens anders een prijs. Zij het de uitbuiting van mensen, dan wel de uitbuiting van dieren of schade aan de omgeving.

Mijn partner en ik zijn beide van huis uit ecoloog en we beseffen ons terdege welke invloed de huidige voedselproductie op de wereld heeft. Ik wil deel uitmaken van één van de stappen in de goede richting en ik geloof oprecht dat ‘lokaal’ een sleutelwoord is. Over de hele wereld zijn we aan het slepen met voedsel, dierenvoer en producten. Maar als ecoloog weet ik dat een gesloten kringloop een gezond systeem kenmerkt. Met De Patrijs willen we op lokaal niveau zo’n gesloten kringloop creëren.

  • Heb je ooit een mystieke ervaring gehad?

Als ik in de bergen ben en ik sta op de top en geniet van een enorm wijds uitzicht en dan de grootsheid ervaar. Dat komt wel in de buurt denk ik.

  • Hoe moedig ben je?

Ik vind mezelf wel moedig om met zo’n megalomaan plan als dit aan de gang te gaan. Ik zie vooral wat er nog moet gebeuren en minder wat er al gedaan is. Maar soms lukt het om terug te kijken en dan ben ik trots.

  • Van wie heb je het meest geleerd?

De afgelopen jaar heb ik ongelofelijk veel geleerd van mijn vriend Johannes. Hij is al ondernemer sinds zijn 17e. Twee jaar geleden verkocht hij zijn goedlopende adviesbureau aan werknemers, het kapitaal van die verkoop zit nu in de boerderij. In de hele financieringspuzzel rondom de boerderij heeft hij bergen werk verzet – dat was me alleen echt nooit gelukt.

  • Hoe ontspan je?

Ik probeer iedere dag even in het bos te wandelen, vaak is dat het Grote Veld nabij Vorden. Als ik dat niet doe, dan heb ik aan het einde van de dag spijt. Iedere dag moet ik even buiten zijn.

  • Wat is je wens voor de wereld?

Dat we ons bewust worden dat het zo niet langer kan, maar dat dat ook niet hoeft. Ik was net in het centrum van Zutphen en zag al die winkels. Ál die spullen, hebben we dat allemaal nodig denk ik dan? Volgens mij zit het geluk niet in daarin.

  • Waarom houd je van de Achterhoek?

Mijn moeder is geboren en getogen in Bredevoort. Ik ben geboren in Rotterdam en gedurende mijn leven schoof ik steeds verder op richting het oosten en ging me steeds meer thuis voelen. De rust en de ruimte hier vind ik heerlijk. De stad is zo pretentieus. In de Achterhoek zijn mensen gewoon wie ze écht zijn.

Burgerboerderij de Patrijs wordt een gemengde, ecologische, natuurinclusieve boerderij. Joanne en haar partner Johannes zijn bezig met de overname en die is bijna rond. Wil je deelgenoot worden van Coöperatie de Patrijs en bovendien helpen om het laatste gat in de begroting te dichten? Koop dan 1 van de 500 certificaten á 1000 euro. Lees er alles over op hun website.

Onderwijl is de boerderij al in volle gang: om de overname te laten slagen werd begonnen met het maken van eigen verse zuivel en kaas. Dit verkopen ze samen met andere versproducten van biologische of kringloopboeren uit de omgeving in verslokalen in Eefde, Vorden en Zutphen. Leden kunnen iedere dag daar boodschappen doen, lid worden kan via voorgenoemde website. 𝘗𝘢𝘬 𝘈𝘯 𝘴𝘵𝘦𝘶𝘯𝘥𝘦 𝘉𝘶𝘳𝘨𝘦𝘳𝘣𝘰𝘦𝘳𝘥𝘦𝘳𝘪𝘫 𝘥𝘦 𝘗𝘢𝘵𝘳𝘪𝘫𝘴 𝘮𝘦𝘵 𝘤𝘰𝘢𝘤𝘩𝘪𝘯𝘨, 𝘱𝘶𝘣𝘭𝘪𝘤𝘪𝘵𝘦𝘪𝘵, 𝘯𝘦𝘵𝘸𝘦𝘳𝘬 𝘦𝘯 𝘦𝘦𝘯 𝘧𝘪𝘯𝘢𝘯𝘤𝘪ë𝘭𝘦 𝘣𝘪𝘫𝘥𝘳𝘢𝘨𝘦.

Deze serie wordt mede mogelijk gemaakt door Leader Achterhoek

Bekijk wat andere Anpakkers doen voor de Achterhoek

Onze trotse partners:
Hej ’t al eheurd?
Het barst van de nieuwe ideeën in en voor de Achterhoek. Pak An helpt deze ideeën vooruit. Hoe en wat precies? Kom erachter en meld je aan voor onze maandelijkse mail. Kijk meteen in je mailbox, want na aanmelding ontvang je 9 simpele en concrete ondernemerstips.

Meld je aan!
Het barst van de nieuwe ideeën in en voor de Achterhoek. Pak An helpt deze ideeën vooruit. Hoe en wat precies? Kom erachter en meld je aan voor onze maandelijkse mail. Kijk meteen in je mailbox, want na aanmelding ontvang je 9 simpele en concrete ondernemerstips.