Groene Doeners

‘We staan op het kantelpunt van de verandering’

Marieke Heeft Een Missie biedt een platform voor iedereen die duurzamer wil leven of werken maar niet weet hoe. Ze werkt onder andere aan een podcastserie en een magazine, beide onder de naam Groene Doeners.

Wat is je huidige gemoedstoestand?
Ik ben heel tevreden. Vanochtend maakte ik een wandeling door de buurt. Ik gaf mezelf de opdracht: zoek de magnoliabomen. Die staat nu op uitbarsten en dat vind ik prachtig. Ik kan enorm genieten van de lente.

Als je niet jezelf mag kiezen, wie zou je dan een dagje willen zijn?
Michelle Obama. Ik ben reuzebenieuwd hoe ze leeft. Ik bewonder haar omdat ze, als de eerste first lady van kleur, het niet alleen goed deed maar er na 8 jaar ook nog sterker uit kwam. Haar drive vind ik fascinerend.

Wat is jouw idee van geluk?
Klein geluk is groot geluk. Toen ik een relatie kreeg met de 20 jaar oudere John (hij is nu 63) besloten wij: het gaat niet om de kwantiteit maar om de intensiteit. Want de jaartjes gingen natuurlijk wel tellen. Maar toch doet dat er niet toe. Want het gaat om het nu: samenzijn met elkaar en de (klein)kinderen uit ons samengestelde gezin.

Wat is je belangrijkste eigenschap?

Ik ben optimistisch op het naïeve af. Ik geef mensen altijd nóg een kans. Ik heb veel vertrouwen. En als ik geen vertrouwen meer heb is altijd nog hoop.

Wie is je held?
Bas Kempers (Drukkerij Kempers) om zijn optimistische humor, praktische eenvoud en geloof in zijn eigen zaak. Gerrit Hesselink (Hesselink Koffie) om zijn voortdurende drive om te verduurzamen. Hij verduurzaamt álles: van koffiebonen tot bedrijfsauto’s en van verpakkingen tot zijn personeelsbeleid. Gerrit legt zelf de lat telkens hoger en is daarom nooit klaar. Bovendien is hij nuchter. Joske Elsinghorst (Overal Kansen) met haar kabouterroutes. Ze doet wat ze graag wil en kreeg in het begin ook kritiek, want: was het niet te kinderachtig? Ze bleef doorgaan en nu vind je haar routes overal in de Achterhoek.

Je grootste fout?
In het verleden heb ik weleens te lang gezwegen over iets dat me heel veel pijn deed. Ik had het mezelf gegund om eerder mijn verhaal te doen, hulp te vragen en steun te krijgen.

Hoe ziet een perfecte dag er voor jou uit?
Er zijn zoveel dingen die een dag perfect maken. Mensen ontmoeten, buiten zijn, een wandeling of fietstocht maken.

Wat is je motto?
Gewoon beginnen en dan met kleine stapjes vooruit.

Wat kan iedereen doen om duurzamer te leven?
Vaker de auto laten staan en korter douchen, dat kan iedereen wel. Duurzaam leven is geen schaars, ellendig, schraal leven. Het is juist een verrijking, een stap vooruit. We staan op het kantelpunt van de verandering en het verzet is daarom nu op z’n grootst. Net voordat je het koude bad in moet, heb je er het minst zin in. Tot je erin zit en dan besef je: het valt eigenlijk wel mee. De wereld biedt genoeg, de oplossing ligt in de manier waarop we het verdelen.

Pak An steunde Marieke’s podcast-serie Groene Doeners door haar te koppelen aan businesscoach Erno Hannink. Marieke werkt nu ook aan Groene Doeners Magazine. Ze zoekt nog partners met een duurzaam karakter die willen helpen het magazine te realiseren.

Tekst Ilja Vaags (Alles komt goed BV, organisatie Zwarte Cross en Manana Manana)
Foto’s Martine Siemens Fotografie

Bekijk wat andere Anpakkers doen voor de Achterhoek

Onze trotse partners:
Hej ’t al eheurd?
Het barst van de nieuwe ideeën in en voor de Achterhoek. Pak An helpt deze ideeën vooruit. Hoe en wat precies? Kom erachter en meld je aan voor onze maandelijkse mail. Kijk meteen in je mailbox, want na aanmelding ontvang je 9 simpele en concrete ondernemerstips.

Meld je aan!
Het barst van de nieuwe ideeën in en voor de Achterhoek. Pak An helpt deze ideeën vooruit. Hoe en wat precies? Kom erachter en meld je aan voor onze maandelijkse mail. Kijk meteen in je mailbox, want na aanmelding ontvang je 9 simpele en concrete ondernemerstips.