Haroon
‘Ik ben een pragmatist’

Harmen Mulder, mede-eigenaar van Haroon Bijles, wordt om z’n 18 lentes soms onderschat door volwassen bestuurders of directieleden. Maar zo’n misverstand helpt hij zelf snel uit de wereld met een gedegen voorbereiding en een zelfverzekerde aanpak. Een gesprek met een razend-ambitieuze anpakker: ‘Principieel doen zonder dat het nut heeft, daar moet je bij mij niet mee aankomen’.

 • Wat is je gemoedstoestand?
  Ik ben een beetje druk met de examens. Maar ach, het is mooi weer en de zomer komt eraan en dat vind ik altijd fijn. Examenstress heb ik niet. Ik sta gemiddeld een 8,0. Mijn compagnon Jelle gaat de examens in met 5 tienen en 4 negens. Ik steek bewust wat minder tijd in school dan Jelle, vandaar mijn wat lagere gemiddelde, omdat ik mijn tijd ook graag investeer in mijn hobby’s.
 • Wat is je favoriete bezigheid?
  Ik maak graag muziek, ik speel altsax en windsynth. Een windsynthesizer ziet eruit als de kruimeldief van de toekomst (Roland AE-30) en is te bespelen met een koptelefoon – ideaal dus voor in het studentenhuis. Want ik wil straks graag liberal arts & sciences studeren in Middelburg, aan een dependance van de Universiteit van Utrecht. Daarnaast doe ik vrijwilligerswerk in de zorg en ik beheer ik websites voor een aantal mensen.
 • Wat zijn je dromen?
  Dat is lastig, ik heb nog geen duidelijk toekomstbeeld. Ons bedrijf in huiswerkbegeleiding vind ik enorm leuk. Van zakelijke onderhandelingen tot de boekhouding; het is vooral de afwisseling die ik waardeer in het werk. Ik wil blijven innoveren en nieuwe dingen verzinnen. Mijn studie, die ik zelf kan samenstellen, wil ik richten op de natuurkunde en wiskunde. Maar politiek vind ik ook interessant.
 • Wie zijn je helden?
  Ik bewonder mijn oma, ze is betrokken en behulpzaam.Ik ben als klein kereltje altijd meegegaan met mijn moeder naar haar baan in de zorg. In de zomer van 2018 had ik geen klap te doen daarom heb ik die hele zomer vrijwilligerswerk gedaan bij de zorginstelling waar ze werkzaam is. Sindsdien doe ik vrijwilligerswerk want ik wil betrokken zijn.
 • Geloof je in God?
  Ja, en ik ga naar de kerk. De cultuur en de mensen van de kerk vind ik fijn. Ik geloof en ik vind het een fijne gedachte dat er meer is dan we zien. Dat roept bij mij een gevoel van richting op. Het besef: we gaan ergens naartoe.
 • Waar zou je willen wonen?
  Eerst in Zeeland, in verband met mijn studie. Daarna kom ik absoluut terug naar Borculo. De saamhorigheid die heerst in de Achterhoek vind ik fijn. Er heerst een cultuur van kijken wat wél kan in plaats van klagen en dat waardeer ik.
 • Waar heb je een hekel aan?
  Ik heb een hekel aan treuzelen. Het moet ergens naartoe. Ik kan slecht tegen uit principe iets doen als het principe niet gegrond is. Vasthouden aan een traditie zonder dat het een functie bedient vind ik heel lastig. Ik ben in mijn kern een pragmatist.
 • Waar ben je trots op?
  Ik ben trots op heel wat dingen. Haroon Bijles is in september 3 jaar en het is een rollercoaster geweest. Op je 15e een bedrijf beginnen is op z’n zachtst gezegd bijzonder maar ook echt ontzettend leuk, zowel financieel als op sociaal-emotioneel vlak.Ik zie bijles als noodzakelijk kwaad. Het zou goed nieuws zijn voor de maatschappij wanneer wij failliet gaan. Maar helaas gaat het op veel scholen gewoon echt niet goed en is onze inzet nodig. Het wil nog weleens voorkomen dat ik door mijn jonge leeftijd (Harmen is 18) wordt onderschat door bestuurders of directieleden. Maar ik bereid me altijd goed voor en na een eventueel misverstand praten we dan snel over de inhoud.
 • Wat wens je de Achterhoek toe?
  Blijkbaar zijn we een krimpregio maar dat is nergens voor nodig. We moeten blijven laten zien dat we een regio zijn van innovatie en vernieuwing, waar heel veel gebeurt.
 • Wat is je motto?
  Kijk naar wat wél kan. Benader alles met een positieve outlook en besef dat alle beetjes helpen.

Haroon biedt bijles en studiebegeleiding in alle vakken, niveaus en leerjaren, voor scholieren door scholieren. Dit bedrijf is opgericht door Harmen Mulder en Jelle Oonk. Kijk op www.haroonbijles.nl voor meer informatie.

Deze serie wordt mede mogelijk gemaakt door Leader Achterhoek

Bekijk wat andere Anpakkers doen voor de Achterhoek

Onze trotse partners:
Hej ’t al eheurd?
Het barst van de nieuwe ideeën in en voor de Achterhoek. Pak An helpt deze ideeën vooruit. Hoe en wat precies? Kom erachter en meld je aan voor onze maandelijkse mail. Kijk meteen in je mailbox, want na aanmelding ontvang je 9 simpele en concrete ondernemerstips.

Meld je aan!
Het barst van de nieuwe ideeën in en voor de Achterhoek. Pak An helpt deze ideeën vooruit. Hoe en wat precies? Kom erachter en meld je aan voor onze maandelijkse mail. Kijk meteen in je mailbox, want na aanmelding ontvang je 9 simpele en concrete ondernemerstips.