Het Liefdespad

‘Zij die gaan hebben altijd gelijk’

Het Liefdespad is een route door de natuur van ruim 5 km in en rond Ruurlo. Op verschillende plaatsen langs het pad vind je unieke love seats; banken of stoelen van de hand van (beeldend) kunstenaars die uiting geven aan de liefde voor de plek of een speciaal thema. Bert van Zijtveld, bedenker van het Liefdespad: “Straks ziet de toerist op Schiphol de bordjes Rijksmuseum met een pijl naar rechts en Ruurlo met een pijl naar links. En dan gaat ‘ie links.”

Wat is je huidige gemoedstoestand?
Enerzijds dankbaar en gelukkig dat mijn dierbaren gezond zijn. Anderzijds boos en gefrustreerd omdat ik met mijn horeca-onderneming De Heikamp niet kan ondernemen hoe ik dat wil. Ik mis de zeggenschap, de invloed van bovenaf is een gegeven en dat voelt onvrij. Ik heb er samen met vriend Alain Schepers zelfs een pelgrimstocht naar Den Haag voor gemaakt,  Horeca In Beweging. Onderweg hebben we vijftig ondernemers geïnterviewd, het complete verhaal hebben we gebundeld en aan Mark Rutte aangeboden. Hij deed zelf de deur open, dat vond ik fraai van hem. Die wandeling werkte therapeutisch, toen we in Den Haag waren had ik alle boosheid en frustratie eruit gelopen. Maar… inmiddels voelt het alsof ik opnieuw moet gaan wandelen.

Je grootste angst?
Dat ik mijn zelfbeschikking verlies. En het huidig tijdsgewricht bevat die angst. Het gaat mij niet om het verrijken, maar om mijn keuzevrijheid.

Als je niet jezelf mag kiezen, wie zou je dan willen zijn?
Barack Obama. Eigenlijk wil ik hem niet zijn, maar juist eens ontmoeten. En als ik terug in de tijd mag gaan, dan kies ik ook Nelson Mandela.

Favoriete kunstenaar?
Inmiddels meerdere… Hier noem ik de werken van Studio Drift. Drift is een kunstcollectief dat de grenzen verkent tussen kunst, natuur en technologie. Kunst vind ik geslaagd als het beleefbaar wordt voor een breed publiek. De waardering is te herleiden naar mijn scholing denk ik, ik heb werktuigbouwkunde en bedrijfskunde gestudeerd. Het Liefdespad duwt kunst niet onder je neus maar je beleeft het, misschien zelfs onbewust, zodat je aan het einde van de wandeling als vanzelf Museum More in Kasteel Ruurlo binnenwandelt verlangend naar méér. In de kern is dat ook de overeenkomst met het Kabouterpad: wij roepen niet tegen kinderen ‘het bos is mooi’, maar ze ondervinden dat zelf gaandeweg.

Wat is je guilty pleasure?
Soulmuziek! Ik nam 8 jaar geleden het hele gezin mee naar een geweldig optreden van de blueslegende BB King in Düsseldorf. We waren zo begeisterd dat we ons bij de handtekeningenjagers voegden en wachtten bij de artiestenuitgang. We zagen hoe BB King in een rolstoel, doodvermoeid na het optreden, de tourbus werd ingerold. Geen handtekening dus… Bij het verlaten van het parkeerterrein zag ik een levensgrote ‘cut out’ van de man, als sandwichboard om een lantaarnpaal. Ik stapte uit, rukte het bord van de lantaarnpaal en duwde hem in de kofferbak. Mijn kinderen waren helemaal onder de indruk van zoveel burgerlijke ongehoorzaamheid.

Jouw wens voor de Achterhoek?
Dat we niet veranderen. En tegelijkertijd: dat we loskomen van ons (onbewuste) minderwaardigheidscomplexje. Ik wens de Achterhoek ook wat verfijning toe. Soms overschreeuwen we onszelf, vind ik. We mogen wat mij betreft een voorbeeld nemen aan Toscane (rurale regio in Midden-Italië). Daar kletst een boer met plezier en trots een halve dag over zijn ham of olijfolie. Iets meer trots en passie laten zien, dat zou ons passen. Maar ik wil erbij zeggen: wij gaan die kant al op.

Wat is je belangrijkste eigenschap?
Het kunnen gáán. Naar vóren. Als je weinig kan moet je veel doen. Mijn onrust omarm ik, want het helpt mij. Ik doe tien dingen op een dag, als drie daarvan mislukken dan gaan er toch nog zeven goed! Als je maar één ding per dag doet, liggen je kansen anders…

Heb je een motto?
‘Zij die gaan hebben altijd gelijk.’ Eens  per jaar doe ik de halve triatlon. Daar word ik nog steeds bang van. Als de datum dichterbij komt ga ik daarin telkens weer netjes trainen. Want dat moet, anders haal ik de eindstreep niet. En als het dan zover is, ga ik ieder jaar weer helemaal stuk. Ik heb dat nodig: een doel stellen dat zo groot is dat je er zenuwachtig van wordt. Voor het Liefdespad geldt dat ook. Ik geef presentaties en stel mezelf dan de vraag: wanneer is het Liefdespad geslaagd? Wat dacht je van een Liefdespad Pop-Up in het Central Park van New York! Met een bordje ‘Ruurlo 6000 kilometer’

Het Liefdespad
Het Liefdespad in Ruurlo begint nu echt serieuze vormen aan te nemen. Op Valentijnsdag 2020 opende de Gelderse gedeputeerde Jan Markink deze bijzondere kunstwandelroute. Enkele weken later zorgde corona ervoor dat de verdere ontwikkeling tot stilstand kwam. Maar de komende weken loopt het aantal ‘loveseats’ op de wandelroute op tot tien. Pak An steunde het Liefdespad met coaching, netwerk en promotie.

Tekst Ilja Vaags (Alles komt goed BV, organisatie Zwarte Cross en Manana Manana)
Foto’s Martine Siemens Fotografie

Bekijk wat andere Anpakkers doen voor de Achterhoek

Onze trotse partners:
Hej ’t al eheurd?
Het barst van de nieuwe ideeën in en voor de Achterhoek. Pak An helpt deze ideeën vooruit. Hoe en wat precies? Kom erachter en meld je aan voor onze maandelijkse mail. Kijk meteen in je mailbox, want na aanmelding ontvang je 9 simpele en concrete ondernemerstips.

Meld je aan!
Het barst van de nieuwe ideeën in en voor de Achterhoek. Pak An helpt deze ideeën vooruit. Hoe en wat precies? Kom erachter en meld je aan voor onze maandelijkse mail. Kijk meteen in je mailbox, want na aanmelding ontvang je 9 simpele en concrete ondernemerstips.