Oetdoor

‘Ik leef in een droom!’

Manon Hollink zocht (en vond!) een manier om succesvol zaken te doen in de noodlijdende vakantiebranche: de startte haar eigen camping. Oetdoor brengt kampeerders in Scandinavische sferen, gewoon om de hoek in het Achterhoekse Lochem.

Hoe voel je je op dit moment?
Alsof ik in een droom leef, het is geweldig! Een jaar lang was het domper na domper: telkens opnieuw werd er een nieuwe beperkende maatregel opgelegd. Als organisator van buitenlandse reizen is het dan wel pittig. Maar toen startte ik met Oetdoor en binnen anderhalve maand boekte ik de camping tot en met juni vol! Ik verhuur acht tenten, voor twee-aan-twee kamperen. Alles binnen de huidige regels. Er komen zelfs nog twee tenten bij. En er is een trekkersveld voor kampeerders die hun eigen tent meenemen.

De mooiste plek waar je ooit was?
Een jaar geleden was ik in de Rocky Mountains in Canada. Met een helikopter werd ik op een bergtop gedropt en skiede naar beneden. Die eindeloze ruimte en de prachtige natuur! Voor mijn reizen ben ik regelmatig in Scandinavië, de mentaliteit daar spreekt me aan. Daar een Nederlander altijd moppert over het weer, bestaat voor een Scandinaviër slecht weer niet. Hun levensstijl benijd ik, echter vind ik hun enorme gereserveerdheid wel lastig.

Wat is je dierbaarste bezit?
Familie en vrienden en mijn hond Jimmy. Toen ik in België woonde miste ik hen enorm. Nu ik weer in Nederland woon geniet ik van gewoon even op de koffie gaan.

Aan welke eigenschappen heb je een hekel?
Ik heb een hekel aan trage mensen. Ik ben zelf erg ongeduldig.

Welke karaktertrek zou je willen hebben?
De tijd durven nemen voor iets. Door mijn ongeduld maak ik wel eens fouten. En ik wil altijd te veel, dat is een struikelblok. Ik run nu in mijn eentje drie bedrijven: Yeti Reizen (een singlesreizenonderneming), Yeti Junior (een reisbureau voor éénoudergezinnen) en mijn nieuwe camping Oetdoor. Dat is eigenlijk iets te veel hooi op mijn vork; ik ben druk met alle drie, maar verdien nu alleen met Oetdoor.

Wanneer heb je voor het laatst gehuild en waarom?
Dat is gelukkig alweer een tijdje geleden. Toen de wereld op slot ging en het ene na het andere land van code oranje naar code rood ging, heb ik me wel wanhopig gevoeld als ondernemer in de reisbranche.

Wanneer heb je voor het laatst gelachen?
Dat lukt me dagelijks wel!

Waarvan heb je spijt?
Nergens van. Ik denk vaak dat iets ‘zo heeft moeten zijn’. Een voordeel van die gedachtegang is dat eigenlijk alles je dan sterker maakt. In het begin van het ondernemerschap maakte ik veel verkeerde beslissingen, maar daardoor leerde ik ook veel. Ik kom uit een ondernemersgezin en mijn ouders zeggen dan: ‘het is maar geld’. Daarmee bedoelen ze niet ‘er is toch genoeg van’ maar wel: ‘er zijn ergere dingen’.

Wat is jouw grootste prestatie?
Mijn eigen ontwikkeling. Ik was als kind ziekig, vaak in het ziekenhuis, en durfde eigenlijk geen stap te zetten zonder mijn moeder. Dat heb ik weten bij te stellen tot wie ik nu ben: ik durf aan te pakken en ben eigenlijk nergens bang voor.

Wat is je levensmotto?
Durf het avontuur op te zoeken, want als je dat niet doet ben je overgeleverd aan de routine. En ik zeg altijd tegen mezelf: ‘slecht weer bestaat niet’.

Hoe zou jouw ideale reis eruit zien?
Een reis zonder plan. Ik stap het liefst in mijn camper, wanneer ik daar zin in heb en kom terug als ik dat wil. De bestemming is niet het doel, maar de reis zelf en de mensen die je ontmoet maken de ervaring compleet. Ik ben erg ongeduldig, misschien ga ik daarom het liefst regelmatig, voor korte periodes op pad. En de hond moet mee.

Waarom houd je van de Achterhoek?
Toen ik twee en een half jaar geleden terugkwam naar de Achterhoek na een tijd in België te hebben gewoond, vreesde ik dat ik het hier na een tijdje weer saai zou vinden, maar dat heb ik tot nu toe nog nooit gedacht. Hier wordt het boerenleven nog geleefd: met een mooie eenvoud, met tijd voor elkaar en er is vriendelijkheid onder de mensen. Dat waardeer ik. En gemiddeld genomen zeuren Achterhoekers minder vaak denk ik.

Tekst Ilja Vaags (Alles komt goed BV, organisatie Zwarte Cross en Manana Manana)
Foto’s Martine Siemens Fotografie

Bekijk wat andere Anpakkers doen voor de Achterhoek

Onze trotse partners:
Hej ’t al eheurd?
Het barst van de nieuwe ideeën in en voor de Achterhoek. Pak An helpt deze ideeën vooruit. Hoe en wat precies? Kom erachter en meld je aan voor onze maandelijkse mail. Kijk meteen in je mailbox, want na aanmelding ontvang je 9 simpele en concrete ondernemerstips.

Meld je aan!
Het barst van de nieuwe ideeën in en voor de Achterhoek. Pak An helpt deze ideeën vooruit. Hoe en wat precies? Kom erachter en meld je aan voor onze maandelijkse mail. Kijk meteen in je mailbox, want na aanmelding ontvang je 9 simpele en concrete ondernemerstips.