Pantry

PANTRY | Bedenker Lukas Lagerweij ging “met z’n fietsje, een plannetje en een tekeningetje” op bezoek bij 6 boeren en zo begon het. Wat volgde, de eerste onbemande streekwinkel met verse en lokale producten. Terwijl nieuwe locaties in de rij staan, praten we bij met Lukas.

Hoe voel jij je op dit moment?

Voor gisteren voelde ik me in een soort van vacuüm. De eerste Pantry in Wilp staat, maar we willen door. Met ons zijn er meer, met potentieel nieuwe locaties, die door willen. Alleen heb je wel de middelen nodig. Een leuke afspraak gisteren geeft ons toekomstperspectief. Dat is het eerste stapje uit dat vacuüm-gevoel. Alles kan nu verder in beweging komen. En daarom voel ik me nu goed.

Wat is jouw belangrijkste eigenschap?

Ik ben goed ergens voor te enthousiasmeren. En misschien nog belangrijker, ik denk in oplossingen en mogelijkheden. In elk probleem zie ik een uitdaging. Ik ben dan ook niet te beroerd om iets aan te pakken en er een positieve draai aan te geven.

Zouden je vrienden hetzelfde zeggen?

Die vinden me gewoon een irritante bemoeial, die overal zijn mening over heeft ;). Nee hoor, ik denk dat ze dezelfde belangrijke eigenschap op zouden noemen.

Wie bewonder je?

Toevallig heb ik het hier gisteravond met mijn vriendin over gehad. Zij zou zeggen dat mijn vader mijn held is. En daar heeft ze misschien wel een beetje gelijk in. Ik doe heel veel in gedachten met hoe mijn vader, die 4 jaar geleden is overleden, het zou doen.

Mijn vader was iemand die open stond voor alles en iedereen. Technisch als hij was, kon hij alles maken. Hij had zelfs een eigen werkplaats in het dorp. Iets kapot? Dan kon je bij hem terecht. Vaak rekende hij er niets voor, heel gemoedelijk allemaal.

Ik hoop dat ik het goeie, wat ik en anderen in hem zagen, ook in me heb.

Quote: “Hard werken, hard ontspannen.”

Wat zijn je dromen?

Als het om Pantry gaat, is het mijn droom dat we zo sympathiek blijven zoals we nu zijn. Op een organische manier groeien, samen met de boeren en andere producten. Want daar draait het om!

En jouw persoonlijke dromen?

Ik wil heel graag een Playstation 5. Haha, nee dat is niet waar. Even denken. Ik heb ontzettend veel dromen, maar de belangrijkste is toch wel dat mijn kinderen gezond zijn en blijven.

Wat is jouw beste tip voor iemand met zo’n goed idee als Pantry?

Ik merk dat er ontzettend veel initiatieven zijn, die op afzonderlijke eilanden precies hetzelfde doen. Op lokaal, gemeentelijk en provinciaal niveau. Iedereen probeert het wiel opnieuw uit te vinden, terwijl heel veel dingen er al zijn. Dus in plaats van zelf het wiel opnieuw uitvinden… Steek je energie in dat wat er al is, in jouw regio. Bijvoorbeeld in Pantry!

Als laatste: Pak An, hoe kwam je er zo bij?

Getriggerd door Brekr, ben ik bij Pak An een aanvraag gaan doen. Ik verwachtte een onmogelijke lijst aan acties en vragen, zoals dat in subsidieland werkt. Het ging anders. Ik kreeg een stel leuke vragen en naderhand een bedankmail met de boodschap ‘goed goan’. Toen dacht ik: dit moet een leuke club zijn, hoe dan ook, we moeten gewoon iets samen gaan doen.

Pak zelf an, met jouw idee! #samensterker

Tekst: Marloes Weerepas
Deze serie wordt mede mogelijk gemaakt door Leader Achterhoek

Bekijk wat andere Anpakkers doen voor de Achterhoek

Onze trotse partners:
Hej ’t al eheurd?
Het barst van de nieuwe ideeën in en voor de Achterhoek. Pak An helpt deze ideeën vooruit. Hoe en wat precies? Kom erachter en meld je aan voor onze maandelijkse mail. Kijk meteen in je mailbox, want na aanmelding ontvang je 9 simpele en concrete ondernemerstips.

Meld je aan!
Het barst van de nieuwe ideeën in en voor de Achterhoek. Pak An helpt deze ideeën vooruit. Hoe en wat precies? Kom erachter en meld je aan voor onze maandelijkse mail. Kijk meteen in je mailbox, want na aanmelding ontvang je 9 simpele en concrete ondernemerstips.