Soulshine Pickups

‘Ik denk dat ik een perfectionist ben’

Sander Overkamp houdt van gitaren, techniek en kwaliteit. Het komt samen in zijn Soulshine Pickups; de elementen in de elektrische gitaar die het aanslaan van de snaren omzetten in een elektrisch signaal. “Ik wil gitaristen vooruit helpen.”

Wat is je motto?
Kies voor kwaliteit. In zekere zin ben ik een perfectionist. Ik heb een technische achtergrond en ben van nature geïnteresseerd in hoe dingen werken. En ik ben iemand die houdt van kwaliteit, ik zal altijd liever meer geld uitgeven aan een hoogwaardig product dan de helft van het geld aan iets dat half zo goed is. Voor mijn pick-ups kies ik voor kwaliteit en authenticiteit. De onderdelen die ik gebruik komen uit de VS, de draad die ik voor de pick-ups gebruik is van het soort dat ook in de sixties werd gebruikt. Dat spul is vijf keer duurder dan de huidige standaard maar ik kies bewust voor het dure. Dat is ook een gevoelskwestie. Mijn product moet écht zijn, het moet helemaal goed voelen. Dus naast de beste kwaliteit ga ik ook voor het beste gevoel.

Waarom houd jij van de Achterhoek?
Ik ken de cultuur en die bevalt me. Het noaberschap en de grootse jaarlijkse vieringen (kermis, Koningsdag, volksfeesten) vind ik mooi. Ik spreek het dialect en geniet daarvan en de natuur is prachtig.

Hoe ontspan je?
Door gitaar te spelen. Ik speel al twintig jaar. Niet uitzonderlijk goed maar wel met heel veel plezier. En ik loop graag hard en dan geniet ik van de natuur. En ik voetbal graag.

Wat is de grootste fout die je gemaakt hebt?
Als gitarist heb ik veel geld uitgegeven aan spullen die toch niet de verwachting waarmaakten. Iedere muzikant herkent dat wel, vrees ik. Maar een echt grote fout wil ik dat toch weer niet noemen.

Wat is jouw idee van geluk?
Plezier beleven in alles dat je doet: je thuis, je vrienden en je werk. En ik word nog iedere dag blij van mijn Marshall 1 watt versterker, die doe ik nooit meer weg.

Waar zou je willen wonen?
In Winterswijk, waar ik nu ook woon. Wat betreft onze woondroom hinken mijn vrouw en ik op twee gedachten. Of in een boerderij buitenaf met veel ruimte en prachtig uitzicht. Of toch in het centrum van het dorp.

Wie zijn je favoriete helden?
‘Never meet your heroes’ is een gezegde dat me wel aanspreekt. Maar ik heb wel bewondering, bijvoorbeeld voor Leo Fender en de firma Gibson. Zij hebben veel voor de gitaar betekent. Verder vind ik Little Richard, Elvis, Stevie Ray Vaughan, Angus Young en Warren Haynes. Stuk voor stuk geweldige muzikanten.

Waar hoop jij over 5 jaar te zijn? Of te hebben bereikt?
Ik hoop dat ik over 5 jaar nog steeds met evenveel plezier werk aan Soulshine Pick-ups. Vanaf september gaat onze zoon Fender naar school, dan krijg ik wat meer vrije tijd. Die tijd wil ik investeren in mijn testgitaar die relatief eenvoudig en snel verschillende pick-ups kan laten horen. Dat is nieuw, want doorgaans is pick-ups vervangen een ingrijpende operatie en voor de muzikant ook een gok: bij een versterker weet je wat je krijgt maar bij een pick-up niet. Mijn testgitaar ondervangt dat probleem.
Mijn hoofddoel is een gitarist verder helpen. Samen praten over gitaren en techniek, dat vind ik mooi. En als hij na een bezoek toch zijn eigen pick-ups trouw blijft, is dat voor mij prima. Dan heb ik toch iemand verder geholpen.

Tekst Ilja Vaags (Alles komt goed BV, organisatie Zwarte Cross en Manana Manana)
Foto’s Martine Siemens Fotografie

Bekijk wat andere Anpakkers doen voor de Achterhoek

Onze trotse partners:
Hej ’t al eheurd?
Het barst van de nieuwe ideeën in en voor de Achterhoek. Pak An helpt deze ideeën vooruit. Hoe en wat precies? Kom erachter en meld je aan voor onze maandelijkse mail. Kijk meteen in je mailbox, want na aanmelding ontvang je 9 simpele en concrete ondernemerstips.

Meld je aan!
Het barst van de nieuwe ideeën in en voor de Achterhoek. Pak An helpt deze ideeën vooruit. Hoe en wat precies? Kom erachter en meld je aan voor onze maandelijkse mail. Kijk meteen in je mailbox, want na aanmelding ontvang je 9 simpele en concrete ondernemerstips.