Van koe tot kroket

Van koe tot kroket

‘Spijt is er alleen voor de dingen die je niet hebt gedaan’

Samen met Jeroen van Bommel maakt Annerie snacks die op een duurzame en lokale wijze worden geproduceerd. Het hele proces van koe tot kroket vindt plaats op hun boerderij in Toldijk. Pak An heeft Van Bommel Beef ondersteund met coaching, netwerk, promotie en geld.

Wat is voor jou volmaakt geluk?
In deze coronatijd is dat onze gezondheid. Maar ook: werk dat voldoening geeft. Want passie is je enige drijfveer. Geld, macht en status zijn stuk voor stuk maar tijdelijk. Daarnaast is de balans tussen werk en privé zoeken en vinden altijd een thema als je jonge kinderen hebt. Kinderen geven natuurlijk op hun beurt ook weer geluk.

Welke verleiding kun jij niet weerstaan?
Ik ben impulsief en altijd in voor mooie plannen. Ik zeg rap ergens ‘ja’ op en dan verlies ik snel de realiteit of de tijd uit het oog. Sinds 2017 woon en werk ik in de Achterhoek samen met mijn partner. Onze boerderij stond tien jaar leeg en moest helemaal opgeknapt worden. We hadden en hebben veel plannen en veel bleek meer werk dan gedacht. Maar al met al ben ik nu heel trots op ons bedrijf. Toen we hier kwamen hadden we nog niets : geen bedrijf en geen klanten in de Achterhoek, en in drie jaar tijd hebben we hier iets moois opgebouwd.

Wat is je huidige gemoedstoestand?
Die is heel dubbel: enerzijds ben ik onrustig omdat corona op zakelijk vlak veel teweeg brengt. Wij leveren aan de horeca en die nemen nog maar 20% af. Wij zoeken naar creatieve oplossingen maar het is een groot gat om te vullen. Anderzijds ben ik rustig; ik heb meer tijd voor het gezin, er is tijd voor bezinning en ik ben veel in de natuur.

Wat is je grootste prestatie?
Ons merk. We hebben Van Bommel Beef in de markt gezet én kunnen daarbij onze eigen prijs bepalen. Voor een agrarisch ondernemer is het heel bijzonder wanneer je een eigen prijskaartje kan hangen aan producten. En we zetten het lokaal uit: in de Achterhoek en een stukje van de Betuwe. Onze ambitie is niet om te groeien want ons lokale element is onze kwaliteit, naast persoonlijke service en de herkomst van de ingrediënten.

Waarom houd je van de Achterhoek?
Ik woon hier pas drie jaar. Mijn referentiekader van de Achterhoek was Zwarte Cross. Jeroen kende het dorp Toldijk van het Normaal fanclubweekend. En dat was het! Maar ik heb de Achterhoek met plezier leren kennen. Het landschap van de Achterhoek is puur. In de Betuwe, waar ik vandaan kom, nadert de bebouwing vanuit zowel Arnhem als Nijmegen. Hier is het nog echt uitgestrekt. Daarnaast is de gunfactor in de handel hoog. Men steekt graag de handen uit de mouwen en men waardeert inspanning bij een ander. En het leven wordt gevierd; er is altijd wel een reden voor een biertje. Achterhoekers wachten niet op een goed moment, ze gaan gewoon!

Wat is het mooist agrarisch ondernemen?
Je bent niet aan tijd gebonden: als ik een goed gesprek voer kan ik ‘m afmaken. Ik verdoe nooit de baas z’n tijd en ik wil nooit naar huis. Ik voel niet dat ik aan het werk ben.

Wat eet je het liefst?
Ik eet het liefst aan tafel met een goed gezelschap. Wat er dan geserveerd wordt, maakt me niet uit. Als het maar met liefde bereid is. Onlangs gingen we op bezoek bij een bevriend stel die boeren in Frankrijk. Daar bel je niet de loonwerker maar de buren als je de mais gaat oogsten. Het gezamenlijke werk werd onderbroken voor de maaltijden. In een gezelschap van veertien buurtbewoners tafelden we uitgebreid tijdens de lunch en ’s avonds nog eens bij het diner. Heerlijk eten in meerdere gangen, met bijpassende drankjes. Echt een mooie ervaring.

Hoe luidt uw levensmotto?
Spijt is er alleen voor de dingen die je niet hebt gedaan. Bij twijfel: doen!

Tekst: Ilja Vaags (Alles komt goed bv, organisatie Zwarte Cross en Manana Manana)
Foto’s: Martine Siemens Fotografie

 

Bekijk wat andere Anpakkers doen voor de Achterhoek

Onze trotse partners:
Hej ’t al eheurd?
Het barst van de nieuwe ideeën in en voor de Achterhoek. Pak An helpt deze ideeën vooruit. Hoe en wat precies? Kom erachter en meld je aan voor onze maandelijkse mail. Kijk meteen in je mailbox, want na aanmelding ontvang je 9 simpele en concrete ondernemerstips.

Meld je aan!
Het barst van de nieuwe ideeën in en voor de Achterhoek. Pak An helpt deze ideeën vooruit. Hoe en wat precies? Kom erachter en meld je aan voor onze maandelijkse mail. Kijk meteen in je mailbox, want na aanmelding ontvang je 9 simpele en concrete ondernemerstips.