Meiden en Vrouwen Voetbal Achterhoek

Meiden en Vrouwen Voetbal Achterhoek (MVVA)

‘Succes betekent voor mij gelijkwaardigheid’

Hilde Gerritsen richtte samen met Anouk ter Bille de stichting Meiden en Vrouwen Voetbal Achterhoek (MVVA) op. Later is ook Tamara Scholten ingesprongen. Met gerichte en kwalitatief goede trainingen ontwikkelen talentvolle Achterhoekse meiden en vrouwen zich de komende jaren tot, misschien wel, eredivisiewaardige speelsters.

Waarom houd jij van de Achterhoek?
De Achterhoek is mijn thuis. Ik ben hier geboren en opgegroeid. Toen ik studeerde in Utrecht voelde ik plotseling dat ik de Achterhoek miste. Als ik de A18 afrijd denk ik: ‘Yes, ik ben weer thuis!’ De mentaliteit is in de Achterhoek fijn: men zegt elkaar gedag en gunt elkaar wat.

Wat betekent voetbal voor jou?
Voetbal is een ding waarmee je echt het verschil kan maken. Met sport in het algemeen en voetbal in het bijzonder kan een persoon heel veel bereiken: avonturen beleven en succes oogsten die voor velen niet bereikbaar zijn in de ‘gewone’ wereld. Met voetbal kun je maatschappelijk ook verschil maken want de doelgroep is enorm en voetbal is volkssport nummer één. Meiden en vrouwen spelen daar gelukkig een steeds grotere rol in.

Wat is jouw idee van geluk?
Dingen doen waar je energie van krijgt en waar je enthousiast van wordt, bij voorkeur samen met mensen van wie je houdt.

Van welk succes droom jij?
Het glazen plafond, om even in de voetbaltermen te blijven, door te schoppen. Weg met alle vergelijkingen en vooroordelen! Hierbij denk ik aan de sportwereld, maar ook aan het bedrijfsleven. Hoewel de sportdeelname onder mannen en vrouwen nagenoeg gelijk is, zie je bij de hogere functies zoals binnen het bestuurlijk kader en het trainerschap vaak minder vrouwen. Ik denk dat er genoeg vrouwen zijn die dit willen en kunnen. Maar het normale beeld laat zien dat een man deze functies invult. Het zou toch fantastisch zijn als het ‘normaal’ wordt dat ook vrouwen deze functies vervullen? Ook binnen het bedrijfsleven is het glazen plafond nog zichtbaar, hoewel we steeds meer op de goede weg zitten. Daarnaast droom ik er ook van dat het meiden- en vrouwenvoetbal een geheel volwaardig onderdeel wordt van alle voetbalclubs. Goede rolmodellen en voorbeelden helpen bij deze dromen!

Hoe omschrijven mensen jou?
Out of the box-denker. Verbinder. Aanpakker. Doorzetter.

Wie zou je een dag willen zijn?
Sarina Wiegman. Ze genoot de hoogste UEFA- trainersopleiding en doet het fantastisch met de Oranje leeuwinnen. Toch wordt er veel gesproken over haar kennis en kunnen. Ze twijfelen of zij een mannenteam zou kunnen trainen en coachen. Dat vind ik kwalijk, want een betere, hogere opleiding dan ze afrondde is er gewoon niet. Ik ben heel benieuwd hoe het is om een dagje in haar schoenen te staan.

Welk natuurlijk talent had je graag willen hebben?
Meer schijt hebben. Iets meer nonchalance zou me wel passen, vind ik. En wat meer nonchalance zou de Achterhoekers ook wel goed doen.

Waar hoop jij over 10 jaar te hebben bereikt met de MVVA?
Ik hoop dat we dan samen met alle regionale clubs hier in de Achterhoek het meiden- en vrouwenvoetbal in ons hart hebben gesloten. Daarnaast hoop ik natuurlijk dat we een volwaardige talentenacademie hebben, we veel meiden een plek kunnen bieden om zich te ontwikkelen én als stip op de horizon hopelijk een 1e vrouwenteam op niveau.

Tekst Ilja Vaags (Alles komt goed BV, organisatie Zwarte Cross en Manana Manana)
Foto’s Martine Siemens Fotografie

Bekijk wat andere Anpakkers doen voor de Achterhoek

Onze trotse partners:
Hej ’t al eheurd?
Het barst van de nieuwe ideeën in en voor de Achterhoek. Pak An helpt deze ideeën vooruit. Hoe en wat precies? Kom erachter en meld je aan voor onze maandelijkse mail. Kijk meteen in je mailbox, want na aanmelding ontvang je 9 simpele en concrete ondernemerstips.

Meld je aan!
Het barst van de nieuwe ideeën in en voor de Achterhoek. Pak An helpt deze ideeën vooruit. Hoe en wat precies? Kom erachter en meld je aan voor onze maandelijkse mail. Kijk meteen in je mailbox, want na aanmelding ontvang je 9 simpele en concrete ondernemerstips.